Naaien is de leukste hobby die je kan hebben, althans dat vind ik. Je bent heerlijk creatief bezig, maakt iets moois en tijdens het naaien hoef je even helemaal niks met de dagelijkste beslommeringen. Je zit lekker in het hier en nu, bent met 1 ding bezig en dat is je project. Voor mij is dat dus ultieme ontspanning die ook ik mezelf eigenlijk te weinig gun. En dat gaat dus veranderen want ik ben gestart met het inplannen van mijn naaitijd. En hier lees je hoe ik dat doe.
Geef naaitijd prioriteit
Dit is eigenlijk wel een beetje een schot voor een open doel want iedereen weet dat als je iets wil doen, je het eigenlijk gewoon moet doen en er dus prioriteit aan moet geven.
Ik kan hierin alleen voor mezelf spreken maar in mijn dag 'moet' altijd heel wat. Van die dagelijkse dingen zoals het huishouden, werken, hond uitlaten, kind uit school halen, de was ... Dit zijn allemaal dingen die ik dagelijks doe maar die ik niet als hobby heb en juist deze dingen, waar ik minder energie van krijg dan dat ik erin stop, laat ik altijd voor gaan op bezigheden die mij wel energie opleveren. En eigenlijk is dat verkeerd, we labelen hobby's bijna altijd als 'minder belangrijk' dan al onze taken die moeten en dat terwijl het ook belangrijk is dat je jezelf ook weer oplaadt met een bezigheid die je leuk vindt. Dus moet je er tijd voor creëren in plaats van wachten totdat er tijd overblijft aan het einde van je dag.
Hoe plan je dat dan?
Allereerst heb ik in kaart gebracht wat ik allemaal wil gaan maken. Mijn hoofd heeft namelijk echt 1.000 ideeën die erdoorheen fladderen. Heel fijn zo'n creatief hoofd maar ik zie vaak ook door de bomen het bos niet meer. Op mijn lijst komen dus echt de projecten die ik de komende tijd ga maken.
Ik heb mezelf dus een mooi boekje cadeau gedaan waar ik al mijn naaiprojecten in zet en daar ga ik mee aan de slag. Voordat ik mijn projecten erin zet, ga ik eerst door de kast heen want heb ik wel 20 jurken nodig? En hoe staat het met de kasten van de kinderen waarvoor ik nog kleding mag maken? Verder zorg ik ervoor dat ik regelmatig een uitdagend project op mijn lijstje zet, afgewisseld met heerlijke 'niet nadenken en snel klaar' projecten.
Naaiplanner
Zo ziet mijn planner er uit. Links staan alle projecten en verder heb ik voor iedere stap in het proces een kolom gemaakt.
Van de indeling van mijn naaiplanner heb ik ook een documentje gemaakt, leest net iets makkelijker. klik hier om die te downloaden. En deze indeling werkt voor mij, heb jij een iets andere routine dan pas je hem gewoon aan.
Vervolgens pak je je agenda en plan je je naaitijd in. Zo simpel is het eigenlijk. Zelf plan ik 3 naaimomenten in de week, 1 in het weekend en 2 op doordeweekse dagen of avonden. Ik vind het zelf prettig om mijn planning per week te maken. Dit doe ik meestal op zondagavond en ik maak dan alle planningen van mij, mijn werk en ons gezin. Ik kijk dan wat handige momenten zijn om naaitijd in te plannen en ik plan vaak een blok van 2 uur (doordeweeks) of een middag/ avond (weekend).
Vaak plan ik dan ook al in wat ik ga doen; patroon tekenen, patroon knippen of naaien. De verschillende projecten verdeel ik ook onder in deze 3 onderdelen (zoals je kan zien in mijn planner). En als 'bonusonderdeel' heb ik het bijwerken van mijn projectenlijst en uitzoeken wat voor stoffen en patronen ik ga gebruiken. want een lege lijst komt eigenlijk niet voor in mijn leven 😉
Het belangrijkste in het hele plannen is vooral dat je doet wat je plant en dus ook daadwerkelijk aan de slag gaat met je naaiwerk. En verder is het fijn dat je de plek waar je wil gaan tekenen, knippen of naaien ook enigszins opgeruimd te hebben. Ik teken altijd aan onze eettafel en ik meld dat ook ff zodat iedereen weet dat ze die vrij moeten houden voor mij. Of mijn moppers aan moeten horen als ze niet hebben geluisterd ...
En zo ziet dat er dus in mijn agenda uit. Dit is mijn weekoverzicht voor mijn werk en de rest wat ik allemaal doe. ik plan per dag to do's (onderin) en ik deel de dag globaal in met de vaste momenten die ik op een dag heb (in de middensectie). mijn naaimomenten blok ik dus als vast moment en wat ik wil doen, zet ik er op de to do lijst bij. Deze manier werkt voor mij het beste maar vind vooral een manier in het plannen die voor jou werkt.
Aan de slag
Ik start dus met het uitzoeken van een project, het zorgen voor de juiste hoeveelheid stof en het voorwassen van de stof. Ook kijk ik gelijk welke fournituren ik nodig heb en zoek ik die erbij/ schaf ik die aan. Als ik dat heb gedaan, ga ik aan de slag.
Ik heb een naaiproject dus in 3 fases opgeknipt. Ik noemde het al eerder en mijn fases zijn: patroon tekenen, patroon knippen en naaien. Nou voer ik vaak 1 fase per naaimoment uit. Dus ik neem dan een avond patroondelen over, volgende naaimoment knip ik de patroondelen uit de stof en het naaimoment daarna gaan de naaimachines op tafel.
Mij helpt het opdelen van een project in verschillende fases om het project ook behapbaar te maken. Soms heb ik maar een uurtje de tijd. Prima om even snel een patroon over te nemen maar niet genoeg tijd om een heel kledingstuk in elkaar te zetten. Door dan toch wat te doen in de korte tijd, heb je stiekem best wat werk verzet als je meer tijd hebt. En kan je sneller echt gaan naaien.
Hoe berg ik lopende projecten op?
Tussen de naaimomenten door moet ik de getekende patroondelen of uitgeknipte stoffen dus goed en handig opbergen. Dit doe ik door ze in ziplockzakjes te stoppen en ik bewaar alle lopende projecten in mijn projecttas (een boodschappenkrat of een plank in een kast werkt hierin ook heel goed).
Het gebruik van ziplockzakjes kreeg ik getipt van andere naaisters en dit werkt voor mij dus perfect. Fijne zakjes koop je bij Ikea maar ook grote zakken van de supermarkt of Action doen prima dienst. Ik bewaar de zakjes van de HEMA shirts ook. Deze zijn vrij stevig en gaan best lang mee.
In mijn projecttas is de ruimte beperkt, vaak zitten hier 4 tot 5 projecten in. Dit zijn dus zakjes met alleen de getekende patroondelen en zakjes waarin de delen zitten die ik uit de stof heb geknipt. Bij de laatste maak ik het zakje vaak compleet met de fournituren die ik voor dat project nodig heb zodat het een compleet pakketje is.
In mijn projecttas zitten ook de patroonomschrijvingen die ik niet digitaal heb, de digitale omschrijvingen heb ik in een apart mapje staan zodat ik daar makkelijk bij kan.
Mijn projecttas met daarin verschillende. In de zakken aan de buitenkant zit vaak mijn schaar, spoeltjesbakje, meetlint of wat dan ook wat ik nodig heb tijdens het naaien.
2 projecten in ziplockzakjes, links is al helemaal compleet en rechts zijn alleen de patroondelen. Op de zakjes plak ik labels met de inhoud erop.
bovenaanzicht van mijn projecttas. Je ziet achter de zakjes 2 patroonboeken, de handleiding van mijn machines en mijn naaiplanner boekje zitten
Naaidagen en naaiweekend
1 van de redenen waardoor ik mijn naaiwerk meer ben gaan plannen, is omdat ik regelmatig een naaidag heb en 2x per jaar naar een naaiweekend ga. Ik vind het dan fijn om mijn projecten voorbereid mee te nemen zodat ik ter plaatse gelijk kan gaan naaien. Vaak neem ik ook wel gedeeltelijk voorbereide projecten, lappen stof en patronen mee maar omdat vooral de ruimte tijdens een naaiweekend beperkt is, is het gewoon fijn om goed voorbereid te zijn en een planning te hebben. Ik ben dan het meest productief. Voor een naaiweekend plan ik wel altijd meer projecten dan normaal en voor een naaidag kijk ik eigenlijk gewoon wat er in de tas zit en wat er in mijn planner staat 😉 Omdat ik merkte dat ik deze manier van werken prettig vind, ben ik al mijn naaiprojecten zo gaan plannen.
Naaidagen en een naaiweekend zijn onwijs leuk en ook een goede stok achter de deur om met je naaiplanning aan de slag te gaan. Heb jij ook een keer zin om naar een naaidag te komen, ik organiseer ze. Kijk hier voor meer info.