'Wauw, wat een prachtige stoffen ga je inkopen. Ik heb alleen nog zoveel stofjes in mijn kast liggen en ik mag niks van mezelf meer kopen', 'O wat mooi! Maar ja, ik heb een koopstop. Eerst moet ik wat stoffen weg naaien' en 'OMG!! Love it maar deze stoffen heb ik niet gezien! Ik! Mag! Niks! Kopen!' Dit zijn zomaar wat reacties die ik krijg als ik op Facebook, in Club Spatz, een pre-order aankondig of laat zien welke stoffen ik heb ingekocht. Maar dat is niet alles want ik lees ook heel vaak onder posts berichten die klinken als: 'O wat een mooi kledingstuk! Ik moet echt weer eens gaan naaien maar ik ben mijn sewjoy totaal kwijt.' Gek genoeg hebben deze berichtjes en alle berichtjes over volle kasten heel wat met elkaar te maken. Dus besloot ik er een blog over te schrijven. Een blog over kasten vol met stof waar de sewjoy eigenlijk helemaal onder begraven ligt. Kort gezegd: Hoe zorg ik ervoor dat ik weer zin krijg om te naaien en wat kan ik aan die volle kast doen?
De volle kast
Iedere naaister weet dat haar naaihobby eigenlijk uit 2 losse hobby's bestaat, namelijk: stoffen kopen en stoffen verwerken tot gave kleding, tassen, jassen, kussens, enz. Je wordt verliefd op een mooie stof met een geweldige print, een leuke stof is afgeprijsd of je ontdekt een nieuw gaaf merk en je wil gelijk alle stoffen van die collectie hebben. Omdat ze zo mooi zijn en omdat kiezen lastig is. Je hebt nog niet direct een project in je hoofd maar dat komt wel goed en de mooie stoffen worden voorlopig in de kast gelegd, bij alle andere mooie stoffen waar je nog niet direct een bestemming voor hebt.
Op een gegeven moment is de stapel in je kast zo groot dat je besluit dat er iets moet gebeuren want je bent het overzicht totaal kwijt en die stapel moet niet groter worden. Je besluit dat je eerst maar eens wat stoffen moet gaan gebruiken voordat er iets nieuws gekocht worden. Maar wat ga je maken en welke stof ga je ervoor gebruiken? Je hebt geen idee en je wordt overweldigd door de hoeveelheid keuzes. En dan heb je eindelijk een leuk patroon en een mooie stof aan elkaar gematcht, blijkt dat je net een halve meter stof te weinig hebt ...
Kortom, de stoffen die je hebt liggen, inspireren je niet genoeg om te gaan naaien, het zijn er teveel, je verdrinkt er bijna in en dit frustreert enorm waardoor je je sewjoy helemaal kwijt raakt.
Hoe doorbreek je de spiraal?
De sleutel tot het terugvinden van je sewjoy is het doorbreken van de spiraal die hierboven beschreven staat. Dit begint met het bewust kiezen van stoffen en projecten die je écht aanspreken. In plaats van het idee van 'ik heb zoveel, ik hoef niets nieuws te kopen' moet je je richten op stoffen die een oprechte 'wauw' bij je oproepen.
Dat klinkt heel leuk en makkelijk maar hoe doe je dat dan? Nou je hebt vast wel een keer een stof gehad waar je helemaal hoteldebotel van was en waar je iets heel moois van hebt gemaakt. Waarschijnlijk heb je dat wel vaker gehad 😉 dus je weet hoe die sparkling voelt als je zo'n stof ziet. Ga dan dus nu op zoek naar die stof waar je dat gevoel bij hebt en kijk je hele stoffenkast door. Het kan helpen als je al een patroon hebt dat je graag wil maken zodat je wat meer een richtlijn hebt maar dit hoeft niet. Je kan ook gewoon kijken van welke stof je echt blij wordt en daar dan een passend patroon bij zoeken.
Voel je bij geen enkele stof in je eigen kast die sparkling? kijk dan naar een nieuwe stof en spreek met jezelf af dat je 1 geweldige stof mag kopen gewoon omdat jij daar blij van wordt en je heel graag weer geïnspireerd wil worden om mooie dingen te naaien. Echt, de beste manier om je sewjoy terug te krijgen is om iets te gaan maken dat jij heel graag wil maken van een stof waar jij helemaal weg van bent.
Stap voor stap uitzoeken
Nu heb je dus weer je sewjoy terug gevonden maar hik je nog steeds tegen die volle kast met stoffen aan. En daar moet je wel wat mee doen want anders vliegt je sewjoy gelijk weer weg. Hiervoor is maar 1 oplossing en dat is die kast induiken en tot op de bodem je stoffen uitzoeken. Dit klinkt heel rigoureus en als een vervelende klus maar geloof me, dit helpt echt. Bedenk wel dat je dus echt gaat kiezen voor stoffen die bij jouw of je kinderen passen. Als je jezelf betrapt op de gedachte als 'ik bewaar hem toch maar want wie weet ooit heeft mijn achter-achternichtje deze nodig' of 'het is altijd handig want wie weet over ...' dan is die stof echt een stof die weg mag. Ook alle leuke kinderprintjes waarvoor je kind zichzelf inmiddels te oud vindt of stukken stof die nu te klein zijn om een mooi kledingstuk voor je gegroeide kind uit te halen, mogen weg. Jij kan niet alles bewaren en dat moet je ook niet willen. Als je dingen bewaart waar je niet blij van wordt, weet je 1 ding zeker en dat is dat je er niet blij van wordt.
Het uitzoeken doe je niet zomaar maar echt volgens een stappenplan dat er zo uit kan zien:
- Je gaat je stoffen uitsplitsen in 3 stapels.
stapel 1: Deze stoffen wil ik graag houden en daar heb ik gelijk leuke ideeën bij.
stapel 2: deze stoffen waren ooit leuk maar passen niet meer bij mijn plannen omdat: het een te klein stuk is/ ik deze stof voor mijn kind kocht maar de print niet meer in de smaak valt/ ik eigenlijk niet weet waarom ik deze kocht/ vul zelf maar in.
stapel 3: bij deze stoffen heb ik niet direct een project maar voel ik wel een sparkling en daar wil ik nog even over nadenken. LET OP: deze stapel moet het kleinst blijven!! - Je begint met een willekeurige stapel uit je kast en kijkt per stof of je die sparkling nog voelt. Weet je nog waarom je deze stof hebt gekocht? Had je een idee voor een project bij deze stof, en zo ja, vind je dat project nog steeds de moeite waard? Zo ja, dan gaat hij op stapel 1, zo niet dan gaat hij naar stapel 2. Stapel 3 blijft nog even leeg bij de 1e uitzoekronde.
- Stapel 2 schuif je aan de kant en daar neem je afscheid van. Deze stoffen laat jij gaan, je hoeft er nog maar 1 ding mee en dat is een goede bestemming voor deze stoffen zoeken zodat ze gebruikt worden en ze niet meer liggen te verstoffen in je kast. Je kan ze op Marktplaats of in verschillende verkoopgroepen op Facebook* zetten, je kan ze ook schenken aan een goed doel**. Ze gaan in ieder geval weg en niet meer terug je kast in. Het is noodzaak dat je dus echt een bestemming voor deze stapel zoekt en er ook afscheid van neemt. Deze stapel stof brengt jou namelijk niks meer en ligt alleen ruimte in te nemen in je kast (en in je hoofd, onderschat dat niet).
- Stapel 3 ga je na stapel 2 sorteren. Ga eerst nog eens kritisch door deze stapel heen. Zitten er echt geen stoffen tussen die mogen gaan? De stoffen die mogen blijven, leg je op stapel 1.
- Je gaat nu de stoffen van stapel 1 voor een 2e keer sorteren. de stoffen waar je echt een goede sparkling bij voelt, blijven op stapel 1, de stoffen waar je over twijfelt, gaan naar stapel 3. Alle stoffen van deze stapel sorteer je gelijk op stofsoort en evt. op print of effen stof.
Van de stoffen waar je gelijk al een gaaf idee bij hebt, maak je een apart project stapeltje. Zelf leg ik dan de stof met een passend patroon apart en doe ik dat in een grote diepvries/ziplock zak. eventuele effen stof en boordstof voeg ik er ook aan toe.
De stoffen waar je niet gelijk een passend patroon bij hebt, leg je gewoon op een stapel. - Sorteer de stapel stoffen waar je niet direct een project bij hebt op stofsoort, print/ effen stof, of net wat jij fijn vindt. Sorteer je projecten ook. Je kan deze sorteren op moeilijkheidsgraad of net wat jij fijn vindt.
Van een volle kast naar een inpirerende kast
Heb jij je sewjoy weer terug en heb je een stoffenkast waar je weer overzicht in hebt? Heel goed gedaan, je hebt hard gewerkt en geniet van het resultaat! Zorg er nu voor dat je niet weer gelijk je kast helemaal vol laadt met stoffen die 'wel leuk' zijn maar koop vanaf nu wat selectiever in. Koop dus stoffen waar jij gelijk mee aan de slag wil of waar jij zo blij van wordt dat je zeker weet dat je er snel mee aan de slag gaat.
En last but not least duik regelmatig je eigen kast in, ga eens in de zoveel tijd door je stapel stoffen heen en doorloop de stappen van het stappenplan. Doe dit ook met je stapel projecten. Als je je stoffenkast netjes houdt, blijf je het overzicht houden en kom je niet snel meer in de spiraal van een te volle kast en geen inspiratie.
Je kan nu dus wel concluderen dat een koopstop niet werkt om je volle kast leger te krijgen. Wat wel werkt is aan de slag gaan met je volle stoffenkast en jezelf de kans te geven weer vol inspiratie te gaan naaien. En om weer fijn te naaien, heb je naaitijd nodig. Maar hoe plan je dat dan weer in? dat lees je in een volgende blog.
*= een paar verkoopgroepen op FaceBook zijn:
**= als je stof aan een goed doel wil doneren, denk dan aan The Foundation for Kids. Lees hier meer over deze mooie organisatie.
Met dank aan alle meiden uit de sewing community die de foto's van hun volle kasten wilden delen. Jullie zijn toppers!