Bij Studio Spatz hechten we veel waarde aan duurzaamheid. De lokatie waar Studio Spatz is gevestigd is volledig gasvrij, bevat zonnepanelen, een warmtepomp, heatpipes en is goed geisoleerd. Ook verzenden we via Groenbezorgen.nl die zo duurzaam mogelijk jullie pakketten bezorgd. 

Daarnaast laten we met onze webshop en blogs zien hoe je duurzaam met je kleding en het maken van kleding om kan gaan en kan je bij onze stoffen duidelijk zien hoe verantwoord de productie ervan is geweest want de milieu-impact van de textiel- en de stoffenindustrie is enorm vervuilend. 
Om te weten wat we inkopen, kijken we naar de certificering van de stoffen. Hieronder staan ze in een notendop uitgelegd.

GOTS

GOTS staat voor Global Organic Textile Standard een norm die niet alleen de aanwezigheid en hoeveelheid organisch materiaal in stoffen verifieert en de stroom van grondstoffen van de bron tot het eindproduct volgt, maar ook bedrijven controleert om er zeker van te zijn dat deze materialen zijn verwerkt volgens strikte normen.
Het GOTS-certificaat geldt alleen voor stoffen die meer dan 70% biologisch katoen bevatten en voor bedrijven die ecologisch en sociaal verantwoord zijn.

Het doel van de Global Organic Textile Standard is het creëren van een transparante markt waarin geen gevaarlijke chemicaliën worden gebruikt in de hele toeleveringsketen, maar ook een markt waarin eerlijke handel de norm is. Dit betekent dat de rechten van werknemers worden beschermd, de werkomstandigheden veilig en hygiënisch zijn, dat alleen kleurstoffen en inkten met een lage impact worden gebruikt, afvalwater op de juiste manier wordt gezuiverd en het energie- en waterverbruik wordt gecontroleerd. GOTS-gecertificeerde bedrijven moeten strikte regels volgen met betrekking tot verwerking, productie, verpakking, etikettering, handel en distributie om GOTS-certificering te verkrijgen en te behouden. Elk jaar wordt elk bedrijf in de toeleveringsketen geïnspecteerd door een professionele externe certificeringsinstantie voor het gebruik van gevaarlijke en schadelijke chemicaliën en de manier waarop zij met hun werknemers omgaan.

Oeko-Tex

De Oeko-Tex Standard 100 is een wereldwijd, consistent, onafhankelijk test- en certificeringssysteem voor textielgrondstoffen, afgewerkte textielstoffen en eindproducten in alle productiestadia. Met hun slogan “Confidence in textiles” werd Oeko-Tex een wereldwijd synoniem voor verantwoorde textielproductie, veiligheid en transparantie. De Oeko-Tex-certificering is een zeer belangrijke stap naar minder gebruik van gevaarlijke chemicaliën in de textielindustrie.

Er zijn vier klassen Oeko-Tex, want hoe meer het huidcontact van een textiel is, hoe strenger de eisen zijn waaraan moet worden voldaan op het gebied van de menselijke ecologie.
Klasse I: Textiel voor baby's en peuters tot drie jaar (ondergoed, rompertjes, kinderspeelgoed);
Klasse II: Textiel waarvan een groot deel van het oppervlak direct in contact komt met de huid (overhemden, blouses, sokken);
Klasse III: Textiel dat niet in contact komt met de huid of slechts een klein deel van het oppervlak in contact komt met de huid (jassen, jassen, tussenvoeringen);
Klasse IV: Materialen voor binnenhuisinrichting en decoratieve doeleinden (gordijnen, stoffering, tassen).

GRS

GRS staat voor Global Recycled Standard, een norm die de aanwezigheid en hoeveelheid gerecycled materiaal in weefsels verifieert en de stroom van grondstoffen van de bron tot het eindproduct volgt. Het is een internationale, vrijwillige, volledige productnorm die eisen stelt aan certificering door derden van gerecyclede inhoud, chain of custody, sociale en milieupraktijken en chemische beperkingen. Het GRS-certificaat is alleen van toepassing op stoffen die meer dan 50% gerecyclede vezels bevatten.

Waar zijn gerecycleerde stoffen van gemaakt?
Gerecycled katoen wordt verkregen door overgebleven garens van productiefaciliteiten of garens die worden geregenereerd uit ingezameld textiel. Gerecycled polyester wordt verkregen door gebruikte plastic flessen, ook wel rPet genoemd, te vermalen en te smelten en tot een polyestervezel te spinnen. De meest voorkomende gerecyclede garens zijn katoen, polyester en polyamide, maar dit aantal vezels dat we kunnen recyclen, zal in de nabije toekomst zeker toenemen.

TENCEL™

TENCEL™Lyocell-vezels zijn het favoriete ingrediënt van fabrieken, ontwerpers en merken die zich richten op een betere benadering van comfort. Geboren uit de natuur met een zijdezachte textuur, onthult TENCEL™ een nieuwe standaard van bewuste mode en interieurs. Een vleugje TENCEL™ is zo goed als je je erdoor voelt. TENCEL™ Lyocell-vezels hebben een lovenswaardige reputatie verworven vanwege hun milieuverantwoorde, gesloten-kringloopproductieproces, dat houtpulp omzet in cellulosevezels met een hoge grondstoffenefficiëntie en een lage ecologische impact. Dit oplossings- en spinproces recyclet proceswater en hergebruikt het oplosmiddel met een terugwinningspercentage van meer dan 99%.

TENCEL™ Lyocell-vezels zorgen op natuurlijke wijze voor het transport van vocht en verbeteren de stoffen door uw huid aangenaam comfortabel te houden. De microscopisch kleine fibrillen van lyocell cellulosevezels zijn samengesteld uit natuurlijk materiaal en zijn gestructureerd om de opname en afgifte van vocht te reguleren. Dit draagt ​​bij aan ademende stoffen die de natuurlijke temperatuurregulerende eigenschappen van het lichaam ondersteunen, waardoor een verfrissend verkoelend gevoel op je huid ontstaat.

Het vermogen om vocht te absorberen maakt TENCEL™ Lyocell-vezels spanningsvrij met een lagere elektrostatische lading. In vergelijking met synthetische stoffen is er een afwezigheid elektrostatische lading.

TENCEL™ Lyocell-vezels absorberen vocht efficiënt. In vergelijking met polyester en synthetische stoffen, en zelfs katoen, wordt er minder vocht gevormd op het oppervlak van de vezel voor bacteriën om te groeien. Daardoor zorgen TENCEL™ Lyocell-vezels voor een minder gunstige omgeving voor bacteriegroei.

LENZING™ ECOVERO™

Met LENZING™ ECOVERO™ viscosevezels kunt u er zeker van zijn dat uw keuzes milieuvriendelijk zijn. Afgeleid van gecertificeerde en gecontroleerde houtbronnen en geproduceerd met een aanzienlijk lager gebruik van fossiele grondstoffen en water dan reguliere viscose, zijn LENZING™ ECOVERO™ viscosevezels gecertificeerd met het internationaal erkende EU Ecolabel voor textielproducten (licentienr. AT/016/001). Dit label van uitmuntendheid op milieugebied wordt alleen toegekend aan producten en diensten die een aanzienlijk lagere milieu-impact hebben gedurende hun hele levenscyclus: van grondstofwinning tot productie, distributie en verwijdering.

De viscosevezels van het merk LENZING™ ECOVERO™ worden geproduceerd met behulp van pulp, met de hernieuwbare grondstof hout als bron. Lenzing koopt hout in uit verantwoord beheerde bossen.
De introductie van LENZING™ ECOVERO™ viscosevezels markeert de nieuwe mijlpaal in Lenzings weg naar duurzaamheid. LENZING™ ECOVERO™ biedt klanten milieuvriendelijke viscose met een lage impact op het milieu, gebaseerd op drie pijlers:

• LENZING™ ECOVERO™ viscosevezels zijn afgeleid van duurzaam hout en pulp, afkomstig van gecertificeerde en gecontroleerde bronnen volgens de strenge richtlijnen van de Lenzing Wood and Pulp Policy.
• LENZING™ ECOVERO™ viscosevezels zijn gecertificeerd met het EU Ecolabel voor textielproducten (licentienr. AT/016/001), een label van uitmuntendheid op milieugebied, en worden toegekend aan producten en diensten die gedurende hun hele levenscyclus aan hoge milieunormen voldoen: van grondstofwinning, tot productie, distributie en verwijdering.
• LENZING™ ECOVERO™ viscosevezels kunnen eenvoudig worden geïdentificeerd in het eindproduct.