Stoffen

Liefde voor linnen

Door: Bregje Spijkers-Jansen, eigenaar Juul&Soof

Ik ben Bregje, getrouwd, moeder van twee dochters en eigenaar van Juul&Soof. Voor mijn bedrijf ontwerp en maak ik duurzame kinderkleding. Ik naai, brei en borduur met uitsluitend natuurlijke en zo veel mogelijk duurzame en biologische materialen. Mijn favorieten zijn alpacawol en linnen. De afgelopen jaren testte ik vele soorten linnen. Sinds een tijd gebruik ik het linnen dat ook bij Studio Spatz te koop is. Ik heb het linnen uitgebreid getest en durf met heel mijn hart te zeggen dat dit het mooiste en fijnste linnen is dat ik tot nu toe gebruikte. Ik vertel je graag waarom!

Oersterk

Maar eerst, waarom is linnen überhaupt zo geweldig? Eerlijk is eerlijk, toen ik mijn eerste linnen kledingstuk maakte deed ik dit vooral vanwege de look. Het uiterlijk van linnen is erg karakteristiek en met weinig andere materialen te vergelijken. Maar toen ik mij eenmaal ging verdiepen in de achtergrond van linnen besefte ik me pas echt hoe geweldig linnen eigenlijk is. Het is een van de meest duurzame stofsoorten (meer info hierover staat onderaan deze blog), het is oersterk en het wordt over het algemeen alleen maar mooier en zachter naarmate je het vaker draagt.

Linnen kan ook in de winter

De meeste mensen associëren linnen met zomerkleding. En het klopt dat linnen heerlijk luchtig is tijdens de warme maanden. Maar linnen heb je in verschillende kwaliteiten en diktes. Het linnen dat ik gebruik, en Studio Spatz verkoopt, is 280 gram/m2 en is daarmee zwaarder dan het gemiddelde linnen dat je zult kennen. Door de stonewash-behandeling is het linnen toch super zacht en soepel en daardoor perfect voor zomerse outfits. Maar door de dikte is het ook geschikt om door te dragen in de koelere maanden. Gecombineerd met een maillot, vest en laarsjes maak je van je ‘zomerjurk’ een item dat je het hele jaar door aan kunt.

Wassen en strijken

Een veel gehoorde ‘klacht’ over linnen is dat het kreukt. Een chique kreuk, dat wel. Ik zal niet ontkennen dat linnen kreukt, dat is nou eenmaal een van de eigenschappen van linnen. Maar er is veel verschil tussen linnen in de hoeveelheid kreuk en de stugheid van de kreukels. Deze linnen valt overduidelijk in de categorie ‘minimale kreuk’. Je kledingstuk zal niet 100% kreukvrij zijn en blijven maar wanneer je de kleding na het wassen netjes ophangt om te drogen kun je het in de meeste gevallen zonder, of met minimaal, strijken weer dragen. Verder kun je de linnen wassen op 40 graden volgens de producent maar zelf was ik linnen altijd op 30 graden. Drogen in de droogtrommel raad ik echter af.

Naaien met linnen

Het naaien van linnen is vergelijkbaar met dat van andere niet-rekbare, geweven stoffen. De knipranden van geweven stoffen zullen gaan rafelen wanneer je deze niet afwerkt. Het is daarom belangrijk om alle randen van de stof af te werken met een lockmachine of een zigzag-steek op de naaimachine. Het mooiste resultaat behaal je door dit te doen na het knippen, en dus voor je het kledingstuk in elkaar zet. Vervolgens zet je je kledingstuk met de naaimachine in elkaar. Let erop dat je hierbij een universele naald gebruikt met een punt, dus geen jersey of stretch naald. Een lockmachine is niet geschikt om kleding van linnen (en andere niet-rekbare stoffen) in elkaar te zetten.

Linnen is heel milieuvriendelijk

Bedankt Bregje voor jouw linnen-tip! Dankzij jouw zoektocht is deze geweldige linnen bij Studio Spatz te koop. Ik wil hier graag nog even toelichten waarom deze linnen duurzaam is en waarom er niet is gekozen voor biologisch linnen. Linnen wordt heel milieuvriendelijk geproduceerd. De vlasplant waar linnen van wordt gemaakt heeft nauwelijks irrigatie, kunstmest en bestrijdingsmiddelen nodig. De plant is namelijk heel sterk en groeit makkelijk. En de hele plant kan worden gebruikt. De vlas gebruikt voor de linnen van Studio Spatz, wordt in Europa geteeld. De linnen heeft verder het OEKO-TEX standard 100-certificaat wat betekent dat er geen schadelijke chemicaliën zijn gebruikt voor het verven van de linnen. Omdat de linnen al zo milieuvriendelijk geproduceerd is voegt biologische certificering weinig toe vinden wij en kiezen we bij Studio Spatz voor deze linnen met het OEKO-TEX 100-logo en Europese vlasteelt. Anders is dat bij katoen waar veel milieu-issues spelen bij de teelt en verwerking. Bij katoen kiezen we daarom uitsluitend voor 100% biologisch katoen.

Geef een reactie