Inspiration looks, Patroon hacks, Stoffen

Inspiration Looks: De cosy dress van een paneel

Voor degene die de Cozy Dress van Made by Runi niet kent, dit is echt een leuk patroon voor een fijne jurk. Het patroon is niet lastig, zit vlot in elkaar en het heeft heel wat opties dus je kan er goed mee variëren. De basis is eigenlijk simpel, het is een jurk met aangeknipte mouw en bredere mouwboorden; door te spelen met colorblock, zakken toe te voegen, te kiezen voor een rolkraag of door de zoomlengte aan te passen geef je deze jurk echt een eigen look.
Maar je kan meer doen dan het patroon volgen want met wat aanpassingen kan je een hele gave Cozy Dress van een paneelstof maken. en aangezien wij best wat leuke panelen van oa Stenzo in de collectie hebben, is dat zeker de moeite waard.

Er zijn 2 verschillende patroon uitvoeringen van de Cozy Dress, namelijk een in kindermaten en 1 volwassen uitvoering. De hack de ik in deze blog ga bespreken is alleen geschikt voor het patroon in de kindermaten.

Dagmara Dominicus heeft deze hack uitgewerkt en op de foto's showt haar mooie dochter de aangepaste Cozy dress. Ze heeft voor de Cozy dress het monster paneel voor het voorpand gebruikt en voor het rugpand de bijpassende combistof. Voor de mouwen en de coll heeft ze de licht petrol uni tricot gebruikt.

De basis opties

Oftewel de opties die in de patroonomschrijving staan (zie plaatje hiernaast). Bij alle opties zit er een aangetekende mouw bij en dit zorgt ervoor dat je best veel stof nodig hebt want die mouw steekt uit.
Je knipt de patroondelen aan de stofvouw en om de patroondelen passend te krijgen voor een paneel, gaan we dus de mouw aanpassen.

De aanpassing voor een paneel

om een compleet voor- of achterpand uit een paneel te halen, moet de mouw aangepast worden. Je tekent het voor- en achterpand uit (staan los op het patroonblad) en legt het patroondeel op je paneel, aan de stofvouw. Je ziet dan zelf wat het beste punt is om de mouw af te knippen.

Je knipt dan je patroondeel uit de stof zoals je het gewend bent. Deze aanpassing pas je toe op het voor- en achterpand en je zorgt ervoor dat de 2 mouwen even lang zijn.

Het patroondeel in de foto is in maat 104. Vanaf maat 116 is deze hack niet meer uit te voeren. Mocht je dan een paneel willen verwerken, kies de optie om het voor- en achterpand in 2 te delen (zoals hij standaard op het patroonblad staat) zodat je een lijfje en een rok krijgt. Je kan je paneel dan prima voor de rok gebruiken.

cozy dress made by runi
cozy dress made by runi

De mouw

voor de mouw heb ik 2 opties, namelijk 1 zonder de brede boord en 1 met de boord zoals hij bij het patroon geleverd wordt. Zelf vind ik het mooier om de mouw met de boordlengte te verlengen zodat je mouw in totaal uit 2 stukken bestaat. Het kan ook heel leuk zijn om juist wel de brede boord toe te passen en de boord van een bijpassende contraststof te maken. Het is net wat jij mooi vindt en wat mooi is bij de stof.

Bij de mouw zonder brede boord verleng je de mouw met de boordlengte. Je meet de lengte van de boord op tot de inham en met die lengte verleng je je mouw. Op de bovenste foto zie je de verlengde mouw met het patroondeel van de boord. Op de onderste foto zie je de boord op het verlengde stuk mouw. Je verlengt de beide mouwen. Daarna leg je ze aan de stofvouw en knip je ze uit. zelf vind ik het fijn om 2 cm boordzoom te hebben dus die knip ik eraan.

Bij de mouw met de brede boord hoef je je patroondeel verder niet aan te passen. Je knipt 2 mouwen aan de stofvouw en je knipt de boorden volgens het standaard patroon uit.

Je jurk verder afwerken

Je volgt de werkbeschrijving zoals hij bijgeleverd is. Als je bij de schoudernaad komt, sluit je die en zet je de mouwen eraan. Daarna sluit je de ondernaad van de mouw, tegelijk met de zijnaad. Als je voor de optie met brede mouwboorden hebt gekozen, zet je die er volgens de beschrijving aan vast.

Zoals ik al eerder aangaf, heeft de cozy dress echt veel leuke opties. De coll is er 1 van maar deze is wat strak, zeker als je kind een wat groter hoofd heeft. Ik raad daarom aan de coll 1 maat groter te knippen en de halsopening hierop aan te passen.

Met heel veel dank aan Dagmara voor het uitwerken van de hack en de mooie foto's. Kijk op foto-dag om meer van haar fotografie werk te zien.