Duurzaam, Naaitips, Stoffen

De veelzijdige wereld van corduroy

In de wereld van stoffen en mode wisselen trends en stoffen elkaar vaak snel af. Corduroy is de mooie uitzondering die deze regel bevestigt want dit is echt een tijdloze stof die al jaren meedraait in het modebeeld en eigenlijk zichzelf steeds opnieuw uitvindt. Maar wat maakt corduroy eigenlijk zo speciaal? In deze blog gaan we dieper in op de veelzijdigheid, stijl en duurzaamheid van corduroy dus lees snel verder.

Wat is corduroy eigenlijk

en wat kan je ervan maken?

Corduroy is een stof die bekend staat om zijn geribbelde textuur en fluwelen haartjes. Zelf noemde ik het vroeger ripfluweel. Corduroy is te krijgen in een variatie aan kleuren, verschillende diktes van de ribbels, in effen tinten, met strepen, stippen of met een print. Ook heb je varianten zonder elastaan, oftewel rek, erin en varianten die wel wat rek hebben. De corduroy die Studio Spatz in het assortiment heeft, is allemaal van 97% (bio)katoen en 3% elastaan.

Je kunt corduroy gebruiken voor een verscheidenheid aan projecten en kledingstukken. Vaak zie je het terug in kledingstijlen met een vintage touch maar corduroy is ook heel geschikt om een hip jasje een bijzondere twist te geven. Hier zijn enkele opties met patroontips voor wat je met corduroy kunt maken:

  1. Broeken: Corduroy is een populaire keuze voor broeken vanwege zijn comfort en warmte. Je kunt zowel casual als nettere broeken maken van deze stof. Of een mooie flared! Een leuk patroon voor een corduroy broek is de Bertha van Fibremood. Een gave wijde broek waar je vrij simpel zakken op kan hacken. 
  2. Jassen en jasjes: Corduroy jassen en jasjes zijn stijlvol en kunnen worden gedragen in verschillende seizoenen. Of je nu een colbert van corduroy hebt of een stoer bomberjack, ze hebben een mooie tijdloze look en ze zijn ook nog lekker warm. De Clea van Bel'etoile is een mooi bomberjack patroon om in corduroy uit te voeren.
  3. Rokken: Corduroy en rokken zijn een hele goede match! Door een stoer rokkenpatroon te nemen, geef je je rok een wat nettere uitstraling en bij een wat netter patroon wordt je rok juist wat stoerder. Zelf vind ik een doorknooprok van corduroy een hele mooie toevoeging aan mijn garderobe en de Alida rok van Fibremood staat op mijn lijstje om van corduroy te maken.
  4. Jurken: Corduroy kan worden gebruikt om jurken te maken. Zelf vind ik het vooral geschikt voor een overgooier.
  5. Accessoires: Tassen en kussens zijn erg leuk van corduroy! Fab For You Patterns heeft 3 mooie patronen voor rugzakken met een goede uitleg. Dit zijn de Paco, Logan en Morgan en je kunt deze tassen prachtig in corduroy uitvoeren.

Uiteraard is corduroy heel geschikt om kinderkleding van te maken. Zelf vind ik tuinbroeken echt een item dat perfect uitkomt in corduroy, de George(tte) van IrisMay is hier een heel fijn patroon voor. Daarnaast is het een groot voordeel dat corduroy een stevige stof is die niet heel hard slijt tijdens het dragen. Dat maakt het ideaal voor kinderen om heerlijk in te spelen.

De duurzaamheid van corduroy

en hoe veelzijdig is het?

Bij duurzaamheid denken we gelijk aan hoe duurzaam een stof geproduceerd* is maar wat bij duurzaamheid ook belangrijk is, is het traject dat de stof daarna aflegt. Dus hoe lang is de levensduur van een stof, wat voor onderhoud vergt het en kan de stof goed gerecycled worden.

Corduroy valt daardoor zeker onder de duurzame stoffen want door zijn robuuste en slijtvaste eigenschappen gaat kleding van corduroy lang mee. Daarnaast is het uiterlijk van corduroy tijdloos dus je doet en een lange tijd met een mooi kledingstuk van corduroy en het blijft altijd in de mode! Omdat corduroy ook een veelzijdige stof is, kan je het goed met van alles combineren. Bijvoorbeeld met een heel hip nieuw shirt of een stoer spijkerjack waardoor je er niet snel op uitgekeken raakt.

Corduroy kan prima worden hergebruikt en gerecycled. Van ouder kledingstukken kun je weer nieuwe maken, simpelweg omdat de stof nog goed is. Of je pimpt een kledingstuk met wat items zodat hij een totaal andere uitstraling krijgt. Omdat corduroy slijtvast is, kun je je oude items ook prima doneren aan kringloopwinkels, wat de levensduur van een kledingstuk verlengt en de textiel afvalberg hopelijk wat kleiner maakt.

*de duurzaamheid van de productie van corduroy is per leverancier helaas anders. De corduroy die Studio Spatz in het assortiment heeft is Oeko-tex en/of GOTS geproduceerd. De certificering staat duidelijk bij de kenmerken van de betreffende stoffen. Wil je hier meer over weten, lees dan onze blog hierover.

Geef een reactie